fbpx

Puppy benodigdheden: wat heb je nu écht nodig

Geschreven door: Jolijn Jorissen

26 March 2024

Een puppy kopen of adopteren is een grote stap. Of het nu een plotse beslissing is (af te raden!) of iets waar je al weken of maandenlang naar uitkijkt, de vragen blijft hetzelfde:
Wat heb je allemaal nodig? Ben je wel goed voorbereid? Help! Paniek!
Zoals steeds kan je er zo ver in gaan als je wil, maar volgende puppy benodigdheden heb je zeker nodig om ietwat voorbereid aan de start te komen en in de basisbehoeftes van jouw puppy te voorzien:

1.Hondenbench en puppyren

Puppy’s zijn als kinderen: geef ze grenzen of aanschouw de volledige vernieling van alles wat je dierbaar is. Grapje, maar ook niet helemaal.
Voor zo’n klein ding is jouw huis gigantisch en is begrenzing nodig. Het helpt bij het zindelijk worden, zorgt ervoor dat ze zichzelf niet electrocuteren aan een kabel en geeft ze een meer geborgen en veilig gevoel.

Idealiter zorg je voor een hondenbench en een puppyren zodat de puppy zelf leert om zich terug te trekken in zijn nest (de bench) maar er toch ook een barrière is (de puppyren) tussen die bench en het hele huis.

Indien je niet de mogelijkheid of de ruimte hebt om beiden te zetten, kies dan voor de bench. Puppy’s hebben net als kleine kinderen veel rust nodig, maar zijn niet altijd in staat om daar al zelf voor te kiezen. Een bench is hiervoor ideaal. 

Welke maat bench heb je nodig? Eentje waar jouw hond wanneer hij volwassen is vlot in kan rechtstaan en zich omdraaien. Maak de bench desnoods tijdelijk wat kleiner wanneer je merkt dat jouw puppy er toch in plast.

Opgelet: vaak wordt er van uitgegaan dat je een puppy zomaar in de bench kan steken en die dat helemaal prima zal vinden. Dit is zelden het geval. Je moet dit echt aanleren en in kleine stapjes opbouwen. Maak van de bench ook een hele leuke plek.
Merk je dat jouw puppy veel jammert en in paniek raakt: haal hem er dan ook zo snel mogelijk uit. Hij zal hier niets meer uit leren en hoogstens leren dat hij best zo ver mogelijk van die bench wegblijft.

2. Een kussen

Een kleine puppy kan uiteraard niet op de koude, harde vloer slapen. Je zorgt best voor een zachte ondergrond in de bench en eventueel daarnaast nog voor een kussen ergens in huis. Kies voor een kussen dat vlot te wassen is wanneer een accidentje zich voordoet, maar toch ook bestand is tegen scherpe tandjes.

3. Leiband, harnasje en halsband

In de discussie harnas of halsband ben ik voorstander van allebei! Een harnasje of tuigje om mee te wandelen is voor het lichaam van een hond het beste. Kies voor een H of Y model dat tussen de pootjes doorloopt en de schouders vrij laat. 

Een leiband heeft standaard ongeveer de lengte van 2 meter, maar idealiter wandel je met een iets langere leiband van toch 3 meter. Dit geeft jouw hond ruimte zonder direct spanning op de leiband te brengen, maar laat hem toch ook niet té ver afdwalen. Wil je trainen op grotere afstand dan kan je kiezen voor lijnen van 5 of 10 meter.

Flexi-leibanden worden zeker bij jongere honden afgeraden zolang die nog niet geleerd heeft wat een ‘goede’ manier van wandelen is. Een flexi leiband moedigt trekken aan en kan zeker in combinatie met een halsband en veelvuldig gebruik van de stop-knop echt wel schade berokkenen aan de keel van jouw hond. 

4. Identificatie

Elke hond wordt verplicht gechipt, maar deze kunnen enkel gelezen worden door iemand met een chiplezer. Het gebeurt maar al te vaak dat een hond alleen op wandel gaat en door een buur twee straten verder wordt gevonden. In dit soort situaties kan een penning met daarop de naam van jouw hond en jouw telefoonnummer jou heel veel stress, uren zoeken en een tocht naar het asiel besparen.

Een penning kan je in veel dierenzaken laten graveren, of makkelijk online bestellen.


5. Speelgoed en kauwbenen

We komen stilaan bij de puppy benodigdheden die er écht toe doen: speelgoed, speelgoed, speelgoed. Soms kopen mensen 1 speeltje en denken dat dit volstaat, maar helaas. Variatie is belangrijk: iets dat botst, rolt, piept, lekker is en waar je mee kan trekken. Maak het speelgoed ook wat interessant, kleine hondjes moeten soms echt léren spelen.

Puppy’s zullen hun tandjes sowieo in allerlei zaken zetten, dus verhoog de kans dat het iets van hen is dat ze tegenkomen op hun pad.

Zorg zeker ook voor lekkere dingen om de puppy wat in stilte bezig te houden. Het aanbod aan kauwbenen, kluiven, oren, hoeven,… is enorm en dit voor een reden. Speelgoed is leuk, maar vooral als je meespeelt. Dingen die lekker zijn om op te kauwen zullen aanmoedigen om zelfstandig mee bezig te zijn én zijn aantrekkelijker dan je meubilair.

     

Naast het standaard speelgoed is er ook speelgoed waar je die kleine hersentjes al wat aan het werk mee kan zetten. De laatste jaren is het aanbod puppy benodigdheden erg uitgebreid.
Probeer eens een puppy Kong en vul die met lekkers. Zijn de tandjes aan het wisselen en heeft jouw hondje hier duidelijk last van? Vul die Kong met wat natvoer, vries hem in en breng zo wat verlichting. 

6. Eet- en drinkkom

Uiteraard, je gaat jouw puppy toch niet uit een emmer laten drinken? Hoewel hij dat vroeg of laat misschien wel zal doen 😉

Je hebt de keuze uit metalen bakken of kommen die een specifieke antislip ondergrond hebben. Ook hier kan je kiezen waar jouw voorkeur naar uitgaat.

Merk je dat jouw puppy zijn eten echt inhaleert en veel te snel binnen schrokt, schakel dan over op een antischrokbak of stop zijn maaltijden in een Kong, likmat of snuffelmat. Op deze manier zal hij trager en rustiger leren eten.

Deze 6 basics zijn al onmisbaar om aan de basisnoden van jouw puppy te voldoen. In 1 van de volgende blogs voeg ik nog enkele zaken toe aan het lijstje met puppy benodigdheden in verband met verzorging, veiligheid en een leuke tijd samen.

Heb je er ook al aan gedacht dat voor een puppy jonger dan 16 weken een goede socialisatie echt cruciaal is? Geen paniek, ook hier kan ik je bij helpen.
Ik heb een eenvoudige
checklist gemaakt waarin duidelijk wordt besproken wat socialiseren nu juist is, hoe je het best doet en waar je op moet letten. Download hem hier.

Pin dit voor later

* Sommige links in deze post zijn affiliate links. Indien jullie via deze links iets kopen, verdien ik een kleine commissie, zonder dat het jullie wat extra kost.

Volg Benji & Toto op sociale media

Dit kan je ook interesseren…

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.