fbpx

De voordelen van speuren met je hond

Geschreven door: Jolijn Jorissen

13 December 2023

Table of Contents

Wat is speuren met je hond eigenlijk?

Speuren is net als vele andere hondensporten de laatste jaren erg populair geworden. Er zijn heel veel verschillende manieren waarop een speurles wordt ingevuld, individueel of in groep, en ook de geur waarop gezocht wordt kan erg verschillend zijn.

Onder speuren verstaan we alle activiteiten waarbij jouw hond gaat leren om een spoor uit te werken. Dat kan een spoor van mensengeur zijn, van dieren of zelfs van voeding. Hoe dat spoor wordt uitgewerkt, hangt af van de coach of club waar je start. Dat kan in een striktere vorm gegoten worden of eerder heel vrij zijn.

Waarom speuren?

Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden, start ik graag met wat ik er zelf zo fijn vond aan en hoe ik erbij terecht gekomen ben. Dat laatste was heel simpel: ik zocht een leuke activiteit om met mijn toen 3-jarige en snel overprikkelde golden retriever Nina te gaan doen. Ik had een hele drukke job overdag en was ook beginnend hondencoach in de uren daarbuiten, dus het moest ook iets zijn waar ik weinig of niet op moest trainen thuis. Via via kwam ik bij het praktijkspeuren of het speuren op mensengeur terecht.

Ikzelf vond het fantastisch omdat de rollen eens omgekeerd waren. Waar je dagelijks toch wel wat een halve kleuterleider van jouw hond bent, heeft jouw hond tijdens het speuren de figuurlijke touwtjes in handen. Hij neemt de beslissingen op basis van wat hij ruikt. Jij bent de assistent, want jij ruikt het uiteraard niet 😉

Ik deed het praktijkspeuren in een heel rustig bos in Nederland en samen met mijn hond tijd in de natuur doorbrengen vond ik ook geweldig. Ik bleef me ook keer na keer verbazen over wat mijn hond allemaal kon! Je komt keer op keer in situaties waarbij je géén idee hebt waar je bent, maar jouw hond het wel weet. Leuk toch!

Wat doet speuren met je hond?

De voordelen zijn talrijk, en ik maak er graag even een opsomming van:

  • Jouw hond mag zijn grootste talent inzetten: zijn neus! Een hond is basically een neus op 4 poten, iets wat maar al te vaak vergeten wordt, onderschat wordt of (te) beperkt een plaats wordt gegeven.
  • Speuren is een uitstekende vorm van mentale uitdaging of hersenwerk voor je hond. Er worden geuren geanalyseerd, nagedacht over de hoeveelheid geur, beslissingen genomen en uiteindelijk ook valse sporen uitgewerkt. Voeg er een vleugje wind aan toe en het wordt een hele inspannende bezigheid.
  • Doordat de hond zelfstandig beslissingen mag nemen, successen behaald en nieuwe patronen leert om met zaken om te gaan, is speuren ook erg goed voor het zelfvertrouwen van de hond. Vaak zien we honden die we de eerste lessen bijna moeten dwingen om een keuze te maken op een splitsing echt helemaal openbloeien tot meer zelfzekere honden die het vertrouwen hebben om te durven ondernemen. Ze leren zelfstandig werken.
  • Het leren van een spoor volgen, helpt honden ook om soms met moeilijke prikkels op straat op een andere manier om te gaan. Ze leren de link leggen tussen de prikkel en de geuren en gaan zich vaker toeleggen op het spoor analyseren dan zich helemaal in de aanwezigheid van de prikkel te verliezen.
  • Je vormt samen met jouw hond een team en samen de puzzel oplossen, versterkt de band met jouw hond.
  • Heb je een jachthond? Dan kan jouw hond eens doen waar hij eigenlijk voor gemaakt is: geuren opsporen. Elk hondenras is ooit voor een specifieke taak gefokt, waardoor er ook echt een nood is om die taken te kunnen doen. Het zit in hun systeem, in de genen. Wanneer honden niet de mogelijkheid krijgen om dingen te doen die binnen de lijn van hun ras of type liggen, dan zorgt dit vaak voor een verminderd welzijn en meer gedragsproblemen bij honden.
speuren met je hond

Moet je een super getrainde hond hebben om te kunnen starten met speuren?

Helemaal niet, elke hond kan speuren! We starten met korte zoekspelletjes maar we gaan heel snel naar sporen van honderden meters lang. Een hond hoeft geen enkele oefening of instructie te kennen om met speuren te kunnen starten.

Kriebelt het om toch ook eens te speuren met jouw hond? Misschien woon je wel in de buurt van één van de 4 locaties waar ik speurles geef! Je kan mij bij komen speuren op mensengeur, dierengeuren of voedingsgeuren. Zelfs honden die bang zijn of niet mensgericht kunnen zich uitleven in het opsporen.

Ik geef les op volgende locaties:

Domein Zellaer, Bonheiden / Mechelen

Militair domein, Kapellen

Mollendaalbos, Bierbeek

De Piet, Wolphaartsdijk (NL)

Volg Benji & Toto op sociale media

Dit kan je ook interesseren…

0 Comments