fbpx

Spelletjes en tips om je hond binnen bezig te houden

Geschreven door: Jolijn Jorissen

17 January 2020

De winter is al een tijdje aan de gang en wanneer de temperaturen daalt ons enthousiasme om met de hond naar buiten te gaan. We moeten daar niet over liegen, iederéén heeft al eens tegen zijn goesting zijn of haar jas aangedaan om door wind en regen (mijn persoonlijk zwak punt) mopperend achter de hond aan te schuifelen. Lekker binnen blijven en op kerstsokken vier keer een bal door de living gooien lijkt dan plots een volwaardig alternatief voor die wandeling. Zulke spelletjes moeten als alternatief af en toe wel eens kunnen natuurlijk.

Een structurele daling in de fysieke activiteit zorgt er wel voor dat er een pak energie overblijft, die best toch op een bepaalde manier gekanaliseerd zal worden. Daarnaast zijn er ook veel honden die overdag alleen zitten terwijl het baasje gaan werken is en die zich vervelen en… andere dingen gaan doen.

Een hond die zich verveelt is een hond die in de problemen geraakt of problemen voor jou creëert. Verscheurde spullen, half opgekauwde zetels of non stop blaffen, dit zijn de activiteiten die een hond vaak kiest wanneer hij ze zelf moet bedenken.

Naast fysieke activiteit kan ook mentale stimulatie destructief of zelfs angstig gedrag bij honden voorkomen.
Zodus: Hou je hond bezig met de juiste dingen en voorkom een heringericht huis. 

Honden moeten niet uit een bak eten

In onderstaande tips en spelletjes wordt veel met eten of koekjes gewerkt. Ik merk vaak dat mensen het hier wat moeilijk mee hebben omdat ze het gevoel hebben dat ze hun hond teveel verwennen en hij na een paar maanden moddervet van de oprit zal rollen.

honden voeding spelletjes eetbakHet idee dat een maaltijd voor een hond altijd in een eetbak moet gegeven worden, zit heel erg in ons ingebakken. Wel integendeel, in ideale omstandigheden moet een hond voor elk van zijn maaltijden wat denkwerk verrichten of actie ondernemen. De maaltijd is zijn hoogtepunt van de dag (eerlijk, bij wie niet?) en alle tijd daarnaast is vulling en vaak verveling, met alle gevolgen van dien. Slapen, liggen, wachten tot je thuiskomt en eens blaffen op die rothond van de buren. Waarom die maaltijd dan niet wat langer laten duren en wat uitdagender maken?

Uiteraard is het in de realiteit moeilijk haalbaar om van elke maaltijd een puzzel te maken, maar een deel van de voeding verwerken in spelletjes is zeker bij actieve honden heel erg aan te raden. Voel je dus zeker niet schuldig wanneer je jouw hond opnieuw een Kong geeft. Als hij dit graag doet, super! Je kan perfect maaltijden of toch een deel ervan op een creatieve manier verwerken. Beter een maaltijd in een Kong dan dat de tanden worden gezet in je favoriete paar schoenen, zeg ik altijd.

To Kong or not to Kong

Wie bij mij al eens een training heeft gevolgd weet dat ik vroeg of laat wel over een Kong begin. De beste uitvinding ooit! Je kan ze vullen, invriezen, afwassen en keer op keer opnieuw gebruiken.

Er bestaan speciale smeersels enkel en alleen om in die Kong te spuiten, maar het kan uiteraard ook goedkoper. Vul ze met iets om te smeren als paté, smeerkaas, pindakaas en plak er eventueel nog wat brokjes in. Kluts een ei, meng het met de gewone brokjes en steek het eventjes in de microgolf. Het internet staat vol recepten, het ene al wat ingewikkelder dan het andere. Ik heb een Pinterest bord met allerlei recepten, ga daar zeker eens kijken. Een Kong is ideaal om te geven wanneer je vertrekt of wanneer je de hond in de bench zet. Ze zijn er langere tijd mee bezig, waardoor er al gewenning is aan de trigger (jouw vertrek/het sluiten van de bench) die soms problemen veroorzaakt.

Kong voor beginners

Kongs bestaan er in verschillende maten, dus kijk goed je de maat hebt die bij jouw hond past. Een te grote Kong is veel te makkelijk en een te kleine versie zal vaak alleen maar frustratie opwekken. Voor de intense bijters die ALLES kapot krijgen is er de zwarte Extreme Kong van extra stevig materiaal. Op de Nederlandse website van Kong kan je makkelijk vinden welke maat bij jouw hond past.

Hoe een Kong werkt is ook iets dat jouw hond moet leren begrijpen. Begin niet te moeilijk. Honden die weinig geduld hebben en snel gefrustreerd raken zullen al gauw opgeven wanneer je de moeilijkheidsgraad te hoog legt.
Een ‘makkelijke Kong’ is eentje waar je gewoon wat losse koekjes in steekt met bovenaan eventueel wat pindakaas of paté. De moeilijkheidsgraad verhoog je door die zo te vullen dat er meer en meer inspanning gevraagd wordt van jouw hond.

Een populair alternatief binnen het gamma van Kong is de Wobbler. Je vult die met hondenvoer en enkel door er tegen te duwen kan je hond dit eruit krijgen. Het kan soms even duren eer ze het snappen, maar ook een leuke en makkelijke manier om een hond langere tijd aan het werk te zetten.

DierDier

Koekjes zoeken

Voor honden zijn raadsels met een moeilijkheidsgraad zoals in De Mol niet nodig. Het mag ook gewoon simpel zijn: laat jouw hond zitten en wachten (of laat iemand hem vasthouden) en verstop een aantal koekjes in een ruimte.
Zorg zeker in het begin dat hij goed ziet wat je aan het doen bent, laat hem zoeken en begeleid soms ook nog waar nodig.
Koppel een woordje zoals ‘zoek’ aan de oefening zodat hij leert wat de bedoeling is.


Sommige honden weten van geen ophouden en zullen blijven zoeken tot de nacht valt, dus best dat je het einde van het spelletje ook duidelijk aangeeft. Dit kan door ‘gedaan’ te zeggen (vrolijk en enthousiast weliswaar, niet in ‘Der Untergang’-stijl) en iets anders te gaan doen. Neem hem eventueel mee naar een andere ruimte. Wanneer dit zich een aantal keren herhaalt, zal hij dit als een eindsignaal gaan herkennen en weten dat de zoektocht en het spelletje voorbij is.


Snuffelmat

De snuffelmat is een kleine mat bestaande uit allemaal lange fleecestroken. Hiertussen kan je een heleboel koekjes of zelfs de gewone hondenbrokken verstoppen. Er zou in totaal rond de 400 à 500 gram hondenvoer in verstopt kunnen worden. De hond moet beginnen nadenken en met zijn neus aan de slag. Snuffelmatten zijn een heel toegankelijke manier om jouw hond hersenwerk te laten doen. Je kan ze online bestellen, maar zijn ook heel makkelijk zelf te maken. Hoe je dat precies doet, vind je hier.

Gebruik de mat enkel als er iets mee te doen valt, neem ze dan ook weer weg wanneer het snuffelen gedaan is.

Speelgoed met shiftensysteem

Hoogstwaarschijnlijk heeft je hond wel wat speelgoed verzameld doorheen de jaren. De helft wordt genegeerd, een vierde is kapot en van dat ander vierde kiest hij toch steeds dezelfde twee dingen.

Haal alles waar hij niet mee speelt weg wanneer hij niet kijkt en leg het in de kast. Geef na een aantal weken een paar van deze speelgoedjes terug en neem andere speeltjes die al een tijdje in omloop zijn weg. Aanschouw: geweldig veel enthousiasme voor oud speelgoed.

Ken je die scène van Mister Bean die kerstkaarten naar zichzelf stuurt en bijna omver valt van blijdschap wanneer hij die in zijn brievenbus vindt. Ja dit is ongeveer de hondenversie daarvan. You’re welcome.

Interactie met de Superheld

Euhm wie? Jij! Jij bent de held in het leven van jouw hond. Speel wat trekspelletjes, gooi met een bal binnen of beter nog: leer hem leuke trucjes aan. Inspiratie kan je makkelijk vinden online. Eén van mijn favoriete bronnen is het Youtube kanaal kikopup van Emily Larlham van Dogmantics Dog Training.

Dit is maar een greep uit alle mogelijkheden om je hond binnen op een leuke manier bezig te houden. Heb je zelf nog leuke tips of ideetjes? Ik hoor het graag! Comment hieronder 👇🏻

Volg Benji & Toto op sociale media

Dit kan je ook interesseren…

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.