fbpx

Hoe jouw puppy zindelijk maken

Geschreven door: Jolijn Jorissen

19 September 2019

You don’t know what you got til it’s gone, geldt voor veel dingen in het leven en zo dus ook voor… een propere vloer. Want hoe groot de liefde voor die kleine gloednieuwe nog-naar-het-nest-ruikende pup ook mag zijn, het kan snel bergaf wanneer je ’s ochtends in de keuken komt en je met blote voeten in een plas stapt. Zo voor je eerste tas koffie enzo. Am I right?
(Is er eigenlijk een hondeneigenaar die dat nog NIET heeft ervaren? 🤣)
Ik ga er geen boek over schrijven (want die zijn er al genoeg), maar ik zal de onmisbare elementen uit mijn Zindelijkheids-truukendoos wel eventjes op een rijtje zetten.

DE JUISTE MINDSET

Great expectations
Zindelijkheidstraining is echt niet moeilijk als je je aan een paar essentiële basisregels houdt én met veel geduld  die kleine haarbal de tijd geeft om te leren op zijn of haar eigen tempo. Begin er niet aan met onrealistische verwachtingen à la “na het weekend moet hij zindelijk zijn” of “ik zal dit even op 3 dagen fixen”, want teleurstelling zal uw deel zijn. 

Voor honden is het onnatuurlijk gedrag om hun behoefte op te houden tot ze buiten zijn, dus dat is nu eenmaal iets dat moet worden aangeleerd.

Begin niet te vergelijken.
Het kan best zijn dat de buren een puppy hebben die exact even oud is en exact hetzelfde ras en dat die na de eerste avond geen ongelukje meer heeft gehad. Jouw puppy is niet de puppy van de buren en jij bent de buurman niet (zijn we meestal blij om).
Onthoud dat jouw hondje helemaal uniek is en op zijn eigen unieke manier op de (zindelijkheid)training zal reageren. En ook: het feit dat het wat langer duurt, wil niet zeggen dat ze jou de dommerik hebben meegegeven. Intelligentie heeft hier niets mee te maken. 

1 zwaluw maakt de lente niet
Ik krijg al eens een euforisch berichtje van één van mijn klanten wanneer die een eerste volledige dag of nacht zonder ongelukjes met de puppy hebben gehad. Uit de toon van het bericht kan ik afleiden dat ze met een glas cava in de hand alle kuisproducten alweer aan het opbergen zijn en denken dat met deze veldslag ook de oorlog gewonnen is. “Zindelijkheidstraining: check!” voel ik ze dan denken.

Helaas. Uiteraard is dit een heel grote stap in de goede richting, maar een leerproces gaat nooit in 1 rechte lijn vooruit. Zaken zoals een drukke dag vol prikkels, verandering van het weer, veranderingen in de tuin of simpelweg teveel water gedronken kunnen ervoor zorgen dat het hondje er niet of niet tijdig aan denkt om buiten te gaan of er enige aarzeling is.
Laat je niet ontmoedigen. Hou er rekening mee dat je gedurende zes maanden hiervoor extra aandachtig zal moeten zijn.
puppy in het gras
PRAKTISCH

Beperkte ruimte
Puppy’s zijn simpelweg te klein om te begrijpen dat het huis geldt als 1 groot geheel dat proper moet blijven. Start van dag 1 met een benchtraining en beperk daarnaast de ruimte waarin de pup kan rondscharrelen. De bench is een veilige en comfortabele ruimte waar je de puppy kan zetten wanneer hij moet slapen of rusten en jij ook de peace of mind hebt dat hij niet ergens tussen de electriciteitskabels met die tandjes de wereld aan het ontdekken is.

Honden zullen hun slaapplek liever niet bevuilen. Neem een bench die klein genoeg is ( bij grotere rassen heb je zeker een ander formaat nodig dan voor het volwassen exemplaar) en de kans dat de pup zijn behoefte hierin zal doen is merkelijk kleiner. 

Koop een kamerjas
Preventie is de beste strategie voor een vlotte zindelijkheidstraining.
Een goede vuistregel om te berekenen hoeveel uur een puppy zich kan ophouden is het aantal maanden oud dat ze zijn te nemen. Twee maand is twee uur, drie maand drie uur,..
Yes, ik zei uren. Je legt best een paar schoenen en een kamerjas aan de achterdeur.

Je gaat mee met je puppy buiten wanneer die net geslapen, gespeeld of gegeten heeft en anders minstens om de twee uur. Sommigen adviseren een hogere frequentie tot zelfs om de 20 minuten. Je zal zelf snel merken wat werkt en na hoeveel uur je de keukenrol weer kan bovenhalen omdat het te lang geleden was. Trial and error.

Mensen die graag slapen voelen de bui ook al hangen: je kan ’s nachts best 1 of 2 keer opstaan om puppy buiten te laten. Terwijl hij slaapt zal hij zich iets langer kunnen ophouden, waardoor de frequentie van buiten gaan iets lager ligt dan overdag.

Een militair schema voor twee
Honden zijn dol op routine dus probeer zoveel mogelijk routine in de dag te bouwen. Op die manier ga jij snel leren wanneer jouw puppy meestal buiten moet en gaat ook jouw puppy omgekeerd snel doorhebben wat er van hem verwacht wordt daar in de tuin. Sta op een vast uur op, geef hem op hetzelfde uur eten en verplicht hem zoveel mogelijk op vaste uren om te slapen. Klinkt dit niet heel erg als een baby? Ja he!

Ga mee naar buiten en geef hem tien à vijftien minuten de tijd. Gebeurt er niets? Terug naar binnen.
Doet de puppy zijn behoefte in de tuin? Doe alsof je de Lotto gewonnen hebt!
Beloon hem vlak erna. Niet tijdens, want dan durven ze van pure verbazing als eens stoppen waarmee ze bezig zijn (noooo 😱). Ook niet wanneer hij terug binnen komt, want dan leert de puppy dat hij beloond wordt voor het binnenkomen. Ken je die honden die hele dagen binnen en buiten willen voor de fun? Wel, dat zijn de puppy’s die beloond werden toen ze binnenkwamen.
Vlak erna dus. Ter plekke. Flink en een koekje. Wees enthousiast (maar dat zal je wel zijn na een paar dagen vloeren kuisen 😬) 

The shit has hit the fan
Het zal onvermijdelijk ook helemaal fout gaan. Dat kan op twee momenten zijn: met jou of zonder jou.

Optie 1: Je bent erbij wanneer jouw puppy zich neerzet en begint te plassen (of meer).
Wat kan je doen? Slechts 1 ding: je LOOPT ernaar toe, plukt hem van de grond (waardoor ze meestal stoppen) en je zet hem buiten. 
Doet hij daar verder, dan doe je opnieuw alsof je de Lotto gewonnen hebt. 
Doet de puppy niets meer, dan heeft hij toch ergens wel een notie van de link tussen plassen en de tuin meegekregen. Baby steps.
Wat zal je zeker NIET doen?
Kwaad zijn op de puppy zal er alleen maar toe leiden dat die leert dat hij dit niet mag doen in jouw bijzijn. 
Het zal de zindelijkheidstraining merkelijk vertragen en de band tussen jullie geen deugd doen. Kwaad worden op een puppy omdat hij in huis heeft gedaan is gelijkaardig aan kwaad worden op een peuter omdat die in zijn broek heeft gedaan. To-taal nutteloos en niet goed voor de verstandhouding.
Optie 2: Je bent er niet bij en je komt thuis/beneden en vindt een plas of hoop op de grond
Wat kan je doen? Helemaal niets. Opkuisen en berusten. Eventueel een paar diepe ademhalingen als het een moeilijke dag is.
Wat zal je zeker NIET doen?
  • De puppy met zijn neus in de plas duwen. 
  • Hem straffen door in de bench te steken. 
  • Roepen en kwaad zijn op de puppy
De puppy heeft helemaal géén idee waarom je kwaad bent. De kans dat hij überhaupt nog weet dat hij iets in huis heeft gedaan is miniem. Kwaad worden of straffen is ook in dit geval totaal nutteloos. Dit kan heel frustrerend zijn, maar dat is ook een reden waarom puppy’s er zo schattig uitzien. Ter compensatie. 

De duct tape van het huishouden: azijn.
Puppy’s (en honden in het algemeen) hebben de neiging om te plassen waar ze al eens geplast hebben. Dit is zowel een voordeel als een nadeel.

Tijdens de eerste dagen zal er onvermijdelijk urine belanden op een plek waar je die liever nooit gezien had. Gewoon opkuisen is niet voldoende om de geur volledig weg te krijgen voor die hondenneus. Er zullen kleine geurdeeltjes achterblijven waardoor de puppy denkt “ik heb hier al eens geplast, dit is de place to be, ik zal het hier maar opnieuw doen”. Belangrijk is dat je iets gebruikt om alle sporen weg te krijgen, Dettol is ook niet voldoende. Ik raad in eerste instantie gewoon azijn aan, omdat dit voor veel honden voldoende is om de geur niet meer op te pikken. Merk je dat de puppy toch steeds weer naar die ene plek terugkeert, schakel dan over op producten die speciaal ontworpen zijn om deze geuren volledig weg te krijgen, zoals bvb Urine Off. Je vindt ze ook in de dierenspeciaalzaak.

En net zoals in mijn vorig bericht: lijkt je dat allemaal wel heel veel werk? 
Doe jezelf en die toekomstige puppy een plezier en stap af van het idee om een pup in huis te nemen. De asielen zitten stampvol met lieve, heel erg zindelijke honden die dringend op zoek zijn naar een warme thuis. Check www.adopteereendier.be voor een overzicht van de honden in België of specifiek voor Mechelen en omgeving:
  • Dierenbescherming Mechelen (dierenbeschermingmechelen.be)

Volg Benji & Toto op sociale media

Dit kan je ook interesseren…

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.