fbpx

Mijn puppy kan niet alleen zijn: de beste tips

Geschreven door: Jolijn Jorissen

7 September 2023

Jouw puppy kan niet alleen zijn: Is dit verlatingsangst?

Niet noodzakelijk. Een puppy is wat het is: een hele kleine puppy. In de natuur zou het een hele onveilige situatie zijn als zo’n jonge puppy zonder moeder of nestgenootjes ergens alleen achterbleef. Het is dus volstrekt normaal dat jouw puppy daar wat moeite mee heeft. Zeker in de eerste dagen en nachten in zijn nieuwe thuis wil je niet meteen “tough love” toepassen en gewoon jezelf de vraag stellen: wat zou ik doen als dit een kleine baby was? (wat hij is!) Laten huilen? Omdat hij het ‘maar moet leren? Opsluiten of boos worden?
Of geruststellen?

Een beetje begrip en mededogen kunnen nooit kwaad en dat geldt ook hier. Als je hier de harde tante (of nonkel) gaat spelen, dan bestaat er het risico dat jouw puppy dat alleen zijn écht als traumatiserend gaat ervaren en er zich zo toch een vorm van verlatingsangst ontwikkelt.

Objectpermanentie bij puppy’s

Het eerste dat je moet weten, is dat het concept objectpermanentie ook voor honden belangrijk is.

Objectpermanentie kennen we vooral van kleine kinderen: in de eerste fases van hun leven hebben zij dit nog niet geleerd en denkt een baby dat iets wat hij niet meer ziet, er ook niet meer is. Mama verdwijnt en dan wordt er gehuild, want de baby heeft het gevoel dat de mama er niet meer is. Het is pas als personen en figuren effectief in het geheugen worden opgeslagen, dat ze ook weten dat die er nog zijn, ook al zien ze die niet.

Terug naar de puppy’s: exact hetzelfde verhaal! Baasje verdwijnt naar de keuken? Oh my god, ik ben helemaal alleen, paniek! Ze is weg!
En jij denkt: “oh help, mijn puppy kan niet alleen zijn, what have I done?”

Exact om die reden zullen we ook met onze kleine kinderen kiekeboe spelen. Dat is niet zomaar een leuk spelletje, er zit een educatieve functie achter: jij verdwijnt heel kort, en je bent daar weer terug. Guess what, je kan dit ook met jouw puppy spelen. Ik weet dat het wat gek klinkt en er ook zo zal uitzien, maar dit is een heel effectieve oefening om jouw puppy te leren dat jij er nog steeds bent.

puppy kan niet alleen zijn

Puppy kan niet alleen zijn: de opbouw om rustig alleen thuis te blijven

Wanneer jouw puppy al iets langer bij jou is, kan je stilaan wel de basis leggen voor het comfortabel alleen thuis blijven. Dit is zeker nog niet de periode dat je jouw puppy zomaar enkele uren alleen thuis kan laten, maar kleine stapjes kunnen al gezet worden.

Het beste is dus ook dat je in die eerste weken een hondensitter regelt of familie of vrienden om te vermijden dat het volgende gebeurt:

Jouw puppy kan niet alleen zijn omdat hij erg jong is, hij moet plots toch alleen zijn en ervaart veel stress. Uit die ervaring leert hij dat alleen zijn echt ten allen tijde te vermijden is er ontstaat verlatingsangst.

Enkele tips om de basis te leggen:

  1. Ga er voor die eerste week gewoon van uit: jouw puppy kan niet alleen zijn, dus je gaat hem ook niet alleen laten. Alles en iedereen is nieuw. Je wil in deze fase elkaar leren kennen, hem de omgeving laten kennen en vertrouwen en rust vinden.
  2. Begin die eerste dagen en weken al met kiekeboe spelen. We spelen dit niet zomaar met onze baby’s, nee we doen dit omdat dit hen die objectpermanentie sneller zal laten aanleren. Doe dit dus ook gewoon met jouw puppy! Je houdt een speeltje even achter je rug… en HOP daar is het weer terug. Volgende stap zal zijn dat jij eens achter de deur of deuropening verdwijnt en weer tevoorschijn komt. Zo leert jouw puppy in een mini dosis dat jij altijd weer terugkomt.
  3. Laat de bench even achterwege, als dit moeilijk gaat. Als je jouw puppy alleen wil laten in de bench en hij heeft het daar heel moeilijk mee dan moet je het anders aanpakken. Alleen zijn in de bench gaat zelden beter dan alleen zijn in een grotere ruimte. Je kan voor een veilige kamer kiezen of een puppyren aan de bench zetten zodat er meer oppervlakte is.
  4. Denk je dat je klaar bent om hem echt alleen thuis te laten? Laat het niet aan het toeval of buikgevoel over en plaats een camera, zo weet je zéker hoe goed het lukt. Je weet past echt wat er gebeurt als je het gezien hebt. Idealiter kies je een camera met een app, zodat je buitenshuis op jouw telefoon live kan zien wat er binnen gebeurt.
  5. Vervolgens ga je héél langzaam opbouwen aan rustig tempo. Hoe je dat exact doet, leer ik je in de download die je via onderstaande knop kan vinden.

Ondersteuning

Merk je dat het toch allemaal heel erg moeilijk verloopt en die puppy zich als een kleine inktvis aan je heeft vastgehecht? Lukt het niet om het op te bouwen en blijft alles moeilijk? Dan zou het kunnen dat er toch wat verlatingsangst bij jouw puppy aanwezig is. Hoe sneller je hier aan gaat werken, hoe sneller je dit kan veranderen. Een professionele begeleiding heeft nog altijd het beste resultaat en leert jouw alles over hoe je het met jouw hond exact moet aanpakken.

Specifiek voor puppy’s is er de mogelijkheid om mijn puppycursus te volgen. We leggen dan daarbij de focus op alleen thuis blijven. Je kan de puppycursus ook helemaal online volgen indien je iets verder woont. Zeker voor het alleen thuis blijven is dit vaak nog effectiever dan begeleiding aan huis.

Ben je zeker dat het verder gaat dan een puppy die moeite heeft met alleen thuis zijn. Heb je een volwassen hond met verlatingsangst? Bekijk hier mijn individuele trajecten verlatingsangst. Samen gaan we stap voor stap aan de slag zodat jouw hond ontspannen alleen thuis kan blijven.
Vragen? Boek een kennismakingsgesprek en we bespreken het samen, volledig vrijblijvend!

Volg Benji & Toto op sociale media

Dit kan je ook interesseren…
Hoe jouw puppy zindelijk maken

Hoe jouw puppy zindelijk maken

You don’t know what you got til it’s gone, geldt voor veel dingen in het leven en zo dus ook voor... een propere...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.