fbpx

De do’s and don’ts bij de socialisatie van een puppy

Geschreven door: Jolijn Jorissen

17 augustus 2019

Een puppy die uit het nest bij jou in huis komt, brengt de belangrijke taak van socialisatie met zich mee.
De socialisatieperiode van een puppy is de periode waarin hij open staat voor nieuwe ervaringen en indrukken en je hem voorstelt aan de wereld om zich heen en hem leert hoe hier mee om te gaan.

In de praktijk leidt dat dan vaak tot een lijstje van objecten, personen en ervaringen die jouw puppy in die eerste drie à vier maanden van zijn leven moet gezien hebben om zich later niet rot te schrikken en in het slechtste geval probleemgedrag te ontwikkelen.

 

Kwantiteit vs. kwaliteit

socialisatie checklist voor jouw puppyMaar wat doe je dan met zo’n checklist (die je trouwens hieronder kan downloaden)?
Zo snel mogelijk alles afvinken?
Heb je een slecht gesocialiseerde hond als je de hele lijst er hebt door gejaagd, op eentje na?
Moet je echt op de trein, op de tram, in de fietskar, op de bus met jouw puppy?

Helaas ligt ook hier de focus maar al te vaak op kwantiteit in plaats van op kwaliteit. De essentie van een goede socialisatie zit er echter niet in of je drie dan wel vier pagina’s van je lijstje hebt kunnen afvinken met jouw hond. Nee, een socialisatie verloopt goed wanneer de pup een positieve ervaring heeft met allerlei prikkels op zijn eigen tempo.
Wanneer de puppy daarentegen een negatieve ervaring heeft met een prikkel, is de kans reëel dat dit tot een trauma leidt, met alle gevolgen van dien.

Honden met negatieve en stresserende ervaringen tijdens de socialisatieperiode kunnen later gedrag ontwikkelen waarin ze er alles aan zullen doen om dit soort prikkel te vermijden, dan wel door extreem angstig gedrag te vertonen of door de prikkel te proberen laten verdwijnen (agressie).

 

Hou het tof, maar hoe dan?

Het is belangrijk om een puppy aan veel verschillende situaties, personen,.. te socialiseren, maar het is minstens even belangrijk dat dit vanuit het standpunt van de pup goed en leuk verloopt.

Goed en leuk? Enkele tips:

  • De puppy wordt tot geen enkele interactie gedwongen!
    Geef hem tijd om alles in zich op te nemen en op zijn eigen tempo te leren. Wanneer we socialiseren, gaan we prikkels aanbieden aan dat kleine hondje en het er voorzichtig mee leren omgaan. Voorzichtig is het essentiële woord in de vorige zin 😉 Lijkt hij nogal schuchter en zit hij vooral op de poep rond te staren? Helemaal ok, geef hem tijd om alles in zich op te nemen.
  • Bouw rustig op en stel je puppy geleidelijk aan voor aan nieuwe prikkels. Beperk dit ook steeds in de tijd en hou overzicht en controle.
  • Vermijd ten allen tijde negatieve ervaringen. Eén negatieve ervaring kan voor blijvende problemen zorgen. Laat je puppy daarom ook enkel kennismaken met honden en mensen die je kent en vertrouwt. Ben je niet zeker of die andere hond het beste voorheeft met jouw hondje? Abort, abort! Vraag aan de eigenaar om zijn hond op afstand te houden of til jouw hondje desnoods op. Better safe, than sorry.

  • Generaliseer alle ervaringen. Het is niet omdat de puppy 1 fiets in jouw eigen straat heeft gezien, dat dit kan afgevinkt worden als gesocialiseerd. Wissel af met context en omgevingen. Beter teveel dan te weinig. Maar ook hier: doe het steeds geleidelijk aan en de pup bepaalt het tempo.

  • Beloon jouw puppy tijdens alle nieuwe prikkels en ontmoetingen. Maak het leuk!

  • Bekijk de lijst eens goed en bedenk welke elementen jouw hond zeker zou kunnen tegenkomen in zijn dagelijks leven. Kan je de dag niet meer herinneren dat je zelf op een tram hebt gezeten, dan hoef je hier ook niet noodzakelijk een prioriteit van maken tijdens de socialisatie van de puppy. Pick your battles.

 

Plan B

Lijkt die socialisatie van zo’n puppy allemaal toch wat omslachtig en teveel tijd te vragen? Ook daar is gelukkig een oplossing voor. Onze asielen zitten vol met honden die al lang weten hoe de wereld werkt, doorgaans zindelijk zijn en dringend een nieuwe thuis zoeken. Kijk eens op de website van het asiel in jouw buurt of check adopteereendier.be voor een overzicht.

Pin it!

Volg Benji & Toto op sociale media

Dit kan je ook interesseren…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.