fbpx

De beste muilkorf voor je hond kiezen

Geschreven door: Jolijn Jorissen

25 October 2023

trekkende en agressieve hond

Of je nu een hond hebt die agressief is naar andere dieren of mensen, of gewoon een extra veiligheidsmaatregel wilt nemen tijdens wandelingen of bezoekjes aan de dierenarts, een muilkorf kan een waardevol hulpmiddel zijn. Een muilkorf stelt je in staat om je hond onder controle te houden en anderen te beschermen tegen eventuele bijtincidenten.

Bovendien kan het helpen om negatieve associaties met bezoeken aan de dierenarts of situaties waarin je hond gestrest of angstig is te verminderen. Het is belangrijk om een goed passende muilkorf te kiezen die comfortabel is voor je hond en niet beperkt in beweging of ademen en afkoelen. Door de juiste keuze te maken en het dragen aan te leren in kleine stapjes, kun je ervoor zorgen dat je hond veilig en comfortabel blijft, terwijl je ook de gemoedsrust en veiligheid hebt die je nodig hebt.

Uiteraard is dit louter een veiligheidsmaatregel en wordt er best nog altijd dmv gedragstherapie aan de agressie van jouw hond gewerkt.

Een muilkorf is niet enkel voor honden die in het verleden al gebeten heeft. Eigenlijk mag elke hond die spanning ervaart in bepaalde situaties preventief een muilkorf aangeleerd krijgen. Of misschien ben je gewoon van plan om jouw hond mee op reis te nemen naar het buitenland, waar honden soms verplicht op het openbaar vervoer (Frankrijk) of in openbare gelegenheden (Italië) een muilkorf moeten kunnen dragen.

Door het te trainen kan je jouw hond perfect leren dat dit geen onaangename en stresserende ervaring hoeft te zijn en dat hij het misschien zelfs leuk kan vinden!

Wat voor muilkorf kies je best

In grote lijnen zijn er 2 types muilkorven: de echte klassieke korven en de snuitjes. Qua draagcomfort zal een korf voor een hond altijd het beste aanvoelen. Ze kunnen de bek nog opendoen en eventueel beloningen aannemen, waar de spanning van zo’n nylon snuitje op de neus vaak veel stress kan geven. Dikwijls wordt er toch voor die laatste geopteerd omdat die er minder dramatisch of afschrikwekkend zijn dan een echte korf, hoewel de veiligheid ook lager ligt. Er kan nog altijd licht schade worden toegebracht met een nylon snuitje. Kies je ervoor om deze te gebruiken, onthoud dan ook dat die nooit voor langere tijd mogen gedragen worden.

Een snuitje zorgt er immers voor dat de hond zijn bek niet kan opendoen, waardoor die ook niet kan hijgen. Honden koelen hun lichaam af door te hijgen en dus is het ronduit gevaarlijk om een hond zo’n snuitje voor langere tijd dan enkele minuten te laten dragen. Je kan deze echt enkel gebruiken bij urgente situaties.

Persoonlijk ben ik voorstander van een goede kwalitatieve korf als muilkorf omdat die nu eenmaal het minst stresserend én het veiligste is, en dus ook het makkelijkste om positief aan te leren.

Enkele aanbevelingen

Een bekend en goed merk is Baskerville. Je hebt zowel de classic als de ultra muzzle. De ultra heeft extra bandje over het hoofd dat je aan de halsband kan bevestigen. Sommige honden krijgen een gewone muilkorf uit en dan is dit een heel goede optie voor extra veiligheid.

Een andere optie is deze van Trixie, waar de neus meer vrij blijft.

Pasvorm

Minstens even belangrijk is de pasvorm van een muilkorf. Te klein is uiteraard oncomfortabel maar ook een muilkorf die te groot is kan heel onaangenaam en stressverhogend zijn voor de hond. Plots stopt zijn neus een heel eind verder en botst hij overal tegenaan. Je kan best de maten van jouw hond goed opnemen voordat je een muilkorf gaat halen of online bestelt: je meet de lengte van de neus en dan de omtrek aan de basis, dus vlak aan de ogen.

Als het op een ontspannen manier kan, dan neem je jouw hond mee om de muilkorf te passen voordat je hem aankoopt.

Muilkorf voor honden met een korte snuit?

Ja ook die bestaan gelukkig. Het is iets langer zoeken maar zeker online kan je ze makkelijk vinden. Een goede pasvorm is ook hier belangrijk. Het zijn honden die al meer moeite hebben met een vlotte ademhaling door hun plattere snuit, je wil dit niet nog meer gaan belemmeren met een muilkorf die beklemmend is. Je gaat vaak plattere versies van een snuitje tegenkomen, maar je zoekt best iets verder en iets langer (bvb op Etsy) naar een muilkorf die toch voldoende ventilatie kan garanderen voor jouw hondje.

Jouw hond kan een muilkorf leuk vinden!

Wat? Als je voldoende tijd neemt om het gebruik van de muilkorf op te bouwen en héél positief te associeren dan kan jouw hond echt blij worden wanneer hij jou met dat ding ziet komen. Cruciaal is dat je er echt je tijd voor neemt (denk weken en niet dagen) en je ervoor zorgt dat de muilkorf echt positief geconditioneerd wordt.

Praktische tips:

  • je gaat nooit de muilkorf zomaar omdoen en hopen dat het goedkomt of jouw hond snel went. Zo maak je onmiddellijk een negatieve associatie, waarna het weer moeilijker wordt om dit te keren.
  • Tijdens de eerste stappen van de training zal jouw hond de muilkorf gewoon zien of er een beloning naast nemen, maar deze zeker nog niet dragen.
  • Een volgende stap kan zijn dat hij er snoepjes uit gaat eten, je wil bij voorkeur dat hij zelf zijn snuit erin steekt en het niet iets is dat hem ‘overkomt’. Controle en keuze zijn belangrijk voor comfort en ontspanning.
  • Heb je twijfels of vertoont jouw hond heel veel stress signalen en spanning wanneer je dit probeer te trainen, neem dan contact op met een gedragstherapeut. Ik kan je hier zeker bij helpen.

Volg Benji & Toto op sociale media

Dit kan je ook interesseren…

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.