fbpx

3 mythes over verlatingsangst bij honden

Geschreven door: Jolijn Jorissen

8 mei 2023

Ik moest even denken welke onderwerpen ik specifiek zou aansnijden in deze blog. Bij het snel overlopen van de meest voorkomende mythes in mijn hoofd kwam ik tot de conclusie dat ze te groeperen vallen in 2 categorieën: met de vinger wijzen of halfslachtige quick fixes.

Ja toch? Nu, wat zijn die mythes dan?

  • het is je eigen schuld, je had hem maar even alleen moeten leren blijven als pup
  • maak hem goed moe en het is zo opgelost
  • geef een Kong en dan heeft hij iets te doen
  • wees maar wat onvriendelijker tegen je hond, dan heeft hij geen verlatingsangst (want dan vindt hij jou zo’n pain in the ass dat hij blij is dat je weggaat? 😵‍💫🤔)
  • het komt doordat hij op de zetel of in bed mag
  • jullie hebben vast iets verkeerd gedaan, de mijne heeft dat niet

En zo kan ik nog wel enkele pagina’s doorgaan. Toch?

Als het zo makkelijk was, zouden er dan zoveel honden met verlatingsangst zijn? Zijn al die baasjes dan te verstrooid om telkens een Kong te geven of waarom blijft het dan duren?

Als het enkel aan de opbouw als pup lag, zouden alle puppytrainers daar dan niet over doordrammen zoals we dat over de socialisatieperiode doen?

Het zijn maar enkele bedenkingen, en ik wil uiteraard niet enkel een hoop vragen bij elkaar gooien in deze blog. Tijd om de drie meest populaire mythes rond verlatingsangst bij honden eens te ontkrachten.

MYTHE 1 – Je geeft een Kong of kauwbeen en hij heeft iets om te doen en zal niet huilen of blaffen of…

Ja, nee. Zo werkt het niet. Het merendeel van de mensen met een hond met verlatingsangst stelt ook tot in den treure vast dat die Kong pas wordt aangeraakt wanneer ze thuis zijn. Of toch wordt leeggemaakt, maar dat het gedrag alsnog opstart. Wat is er dan aan de hand? Verlatingsangst is niet zomaar wat opstandig gedrag van een hond die niet alleen thuis wil blijven, verlatingsangst is een angststoornis. Kenmerkend voor angst is dat dit een overweldigende emotie is waarbij er nog weinig controle over rationeel gedrag aan te pas komt. Jouw hond kiest hier niet voor.

Die hond is op dat moment ook zodanig bang dat eten en ‘lekker puzzelen’ echt wel het laatste van zijn zorgen is. Doet hij het toch, dan start de angst nadien toch nog gewoon. Je hebt hem dan even afgeleid, maar aan de situatie op zich helemaal niets veranderd. Integendeel, telkens als hij je dit ziet nemen weet hij al wat er hem te wachten staat en heeft hij al stress terwijl je nog naast hem staat.

MYTHE 2 – het ligt aan hoe jij omgaat met je hond

Ik gooi ze hier allemaal bij elkaar: op bed of zetel mogen, teveel begroeten, te lief zijn,…

Daar heeft het helemaal niets mee te maken. Jouw hond veiligheid, liefde en steun geven is het beste wat je kan doen. Het probleem zit em in dat hij alleen zijn als een hele onveilige situatie ervaart en niet weet hoe hij zichzelf tot rust kan brengen of hier überhaupt mee om moet gaan.

Zoals ik hierboven al schreef, als het aan jouw omgang met de hond ligt… Dan komt het er eigenlijk allemaal op neer dat je ervoor moet zorgen dat jouw hond een hekel aan je heeft zodat hij het he-le-maal niet erg vindt dat je weg gaat. Zever, gezever, toch?

https://media3.giphy.com/media/DRUBFO5WTwppu/giphy.gif?cid=7941fdc6yz071fzhjfrvc5frvlztn5frej0ue46i42kesgh7&ep=v1_gifs_search&rid=giphy.gif&ct=g

MYTHE 3 – Laten uithuilen is the way to go

Het zal uiteindelijk wel stoppen. Zo moeten ze het leren.”

Gooi ze vol in het zwembad van doodsangsten en ze kruipen er als een nieuwe hond weer uit. Ofzoiets.

Ook een strategie die door bijna iedereen is ingezet geweest, vaak omdat het niet anders kon. Niet direct succesvol lijkt me zo. Los van het feit wat langere tijd zo’n stress ervaren doet met het lichaam van je hond is het gewoon absoluut niet diervriendelijk en maakt het meestal de verlatingsangst nog erger.

Want ‘ zo moeten ze het leren’.. er wordt niet meer geleerd op dat moment. Er wordt ondergaan en overleefd. Ik neem aan dat dit niet de intentie is waarmee je een hond hebt in huis hebt genomen.

If you can be anything, be kind.

WAT DAN WEL?🤷🏻‍♀️

In eerste instantie moet je kijken naar waar het probleem juist zit. Verlatingsangst is immers een vlag die vele ladingen dekt: er zijn wel wat vormen van verlatingsangst.

Het is een complex probleem waar je niet zomaar zelf wil mee gaan knoeien. De kans dat je het nog erger maakt, is vrij groot.

Laat je begeleiden door een professional, een hondengedragsdeskundige die gespecialiseerd is in verlatingsangst en je op de goede weg kan zetten om het goed aan te pakken. zo kan jij op de beste manier geholpen worden.

Wil jij ook een echte aanpak voor de verlatingsangst van jouw hond in plaats van de zoveelste tegenstrijdige tip?

Misschien ben ik wel de juiste persoon voor jou?

In mijn individuele begeleidingen gaan we gedurende een periode samen aan de slag en krijg je dagelijks feedback en trainingsplannen van mij.

Ongeveer 1 keer per kwartaal gaat Confident Home Alone, mijn groepstraject verlatingsangst, open en kan je samen met mensen die in hetzelfde schuitje zitten aan de slag. Je leert elk detail over verlatingsangst in een online cursus, er is een community waarin ik feedback geef en ongeveer wekelijks is er een videocall in groep. Je kan je ook vooraf aanmelden.

Weet je niet zeker of jouw hond verlatingsangst heeft? Doe snel de test!

Volg Benji & Toto op sociale media

Dit kan je ook interesseren…

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.