fbpx

De 11 beste tips voor een veilige en leuke zomer met de hond

Geschreven door: Jolijn Jorissen

18 June 2019

De zomer staat voor de deur, het ideale moment om nog een paar essentiële tips op een rijtje te zetten voor een leuke en veilige zomer met jouw hond.

1. De auto

Laat mij beginnen met een open deur in te stampen: laat je hond tijdens de zomermaanden nooit alleen achter in de auto. Het voelt een beetje onnozel om het nog maar eens te zeggen, maar iedere zomer lijken een aantal mensen de boodschap toch niet begrepen te hebben.
Zelfs op zo’n typisch Belgische zomerdag waar de temperaturen niet al te hoog liggen en de zon maar af en toe tevoorschijn komt, kan de temperatuur in een wagen razendsnel oplopen. Ja, ook met het raampje op een kier. Het effect van zo’n kier op de temperatuur in een volledige wagen is quasi nul. Wanneer kan het wel? Goede vuistregels zijn:
  • Buiten is het zeker niet warmer dan een 21°
  • Je bent max. 5 minuten weg
  • Jouw hond heeft water bij zich
  • Je kan in de schaduw parkeren
  • Je zou zelf comfortabel in die temperatuur in de auto kunnen zitten

2. Zorg voor voldoende verkoeling

Bij een hittegolf is het ook voor honden leuk om zich te kunnen verfrissen. Het is niet altijd mogelijk om naar een vijver of rivier te gaan waar hij kan zwemmen, maar er zijn leuke alternatieven om ook thuis een aangename zomer te beleven:

  • Neem een grote spons (type om de ramen te poetsen), steek ze in een emmer water en knijp ze uit over de rug van je hond. Sommige honden worden helemaal wild of bang van de tuinslang, dus dit is een leuke en rustige manier om ze af te koelen met water.
  • Haal een opblaasbaar zwembadje voor kinderen in huis en vul het met water tot op buikhoogte. Gooi er een paar ballen of het favoriete plastic speelgoed in en we zijn vertrokken! De laatste jaren zijn er ook zwembadjes speciaal voor hondenop de markt gekomen.
  • Iets droger en properder: je kan in alle dierenspeciaalzaken of online ook koelmatten vinden die een constante koude temperatuur behouden. Niet alle honden zijn er even weg van, maar zeker het proberen waard.
 

3. Wandel tijdens de koelste momenten van de dag

Het is niet omdat het warm is, dat er niet kan gewandeld worden. Probeer, net zoals voor jezelf, inspanningen tijdens de heetste momenten van de dag te vermijden.
Ga ’s ochtends wanneer de lucht nog lekker fris is of ’s avonds als het al terug begint af te koelen. Ga niet te ver van huis wanneer er een onweer op komst is. Ook al ben je er zelf niet van onder de indruk, honden kunnen er wel onverwacht op reageren zelfs als het onweer nog veraf is.

 

4. Pas op voor heet asfalt en zand

Zelf al eens over het strand gesprint omdat het toch verrassend warm was onder je blote voeten? Zo voelt warm asfalt ook onder hondenpoten. De temperatuur van asfalt en zand kan in de volle zon gauw hoog oplopen tot meer dan 50 graden. Laat je hond er dan ook niet over lopen en kies voor een wandeling met een andere ondergrond (en misschien wat schaduw).
Indien je niet helemaal zeker bent of het kan of niet, hou je hand er eens tegen. Voelt het te warm aan voor jou, dan is het ook te warm voor hondenpootjes.

 

5. Overal beestjes: teken en vlooien

Controleer voldoende op beestjes. Vooral teken kunnen zich onopgemerkt vastzuigen in de huid van jouw hond en zo parasieten overbrengen. Ze houden zich vaak schuil in hoger gras.
Check na een wandeling in de natuur dus zeker de vacht van jouw hond. Preventief kan je ook bij de dierenarts een anti vlooien en tekenmiddel halen.
Vind je toch nog een teek, gebruik dan een tekentang om die op de juiste manier te verwijderen. Als je dit met zelf de vingers probeert te doen, kan de kop van de teek makkelijk blijven zitten en een ontsteking veroorzaken. Tekentangen vind je in alle dierenspeciaalzaken, bij de apotheek of zoals alle andere zaken: op het internet.

 

6. Hondvriendelijk barbecuen

Een straaltje zon en overal wordt de barbecue boven gehaald. Supergezellig om te doen met wat vrienden en ook de honden erbij, maar ook hier zijn er een paar zaken om rekening mee te houden:
  • Laat je hond niet alleen achter bij de barbecue. Sommige hondjes zijn nieuwsgierig en proberen met de voorpoten tegen de grill te springen, met alle gevolgen vandien…
  • Leg de aanmaakblokjes buiten bereik.
  • Geef geen stukjes vlees waar nog botjes inzitten.
  • Als je een hond hebt die angstiger kan reageren bij veel drukte en lawaai, geef hem dan op tijd rust door hem apart te zetten in rustige ruimte of geef hem altijd de mogelijkheid om daar zelf naartoe te gaan. Dwing hem niet om interacties aan te gaan waar hij duidelijk geen zin in heeft.
  • Zoals steeds: hou kinderen en honden in de gaten

7. Herken de signalen van oververhitting bij honden

Honden zijn beperkt in de manieren waarop ze kunnen afkoelen en zweten niet over hun hele lichaam zoals mensen. Ze kunnen dit enkel door middel van te hijgen of door hitte kwijt te raken via de voetzolen. Het risico op oververhitting is dan ook niet onbestaand. Zeker rassen met een kortere snuit zoals Boxers, Mopshonden en Bulldogs zijn hier gevoelig aan.
Je kan oververhitting herkennen aan volgende signalen:
  • Heel erg hijgen
  • Extreem kwijlen
  • Onvast op de poten staan
  • Warm aanvoelen

Hoe kan je de hond zo snel mogelijk afkoelen?

Neem hem onmiddellijk mee naar binnen. Gooi er een natte handdoek over om hem te laten afkoelen en neem contact op met je dierenarts. Gebruik géén ijskoud water, dit sluit de poriën en maakt het alleen maar moeilijker om de temperatuur naar beneden te krijgen.

 

8. Onweer

We hebben al een paar stevige onweders achter de rug dus sommige honden zullen al een paar lastige momenten beleefd hebben.
Wanneer je weet dat onweer jouw hond heel onrustig of angstig maakt, zorg dan dat hij zeker op tijd binnen zit.
 
Kwaad of geïrriteerd worden door zijn angstig gedrag heeft geen enkele zin, integendeel. Als eigenaar is het vooral belangrijk dat je steun en vertrouwen geeft aan je hond in zulke situaties. Ga je op dat moment als eigenaar nog extra stress creëren door kwaad te worden, dan beschadig je de vertrouwensrelatie tussen jou en jouw hond.
 
Afhankelijk van hoe sterk hij reageert, kan je proberen om hem af te leiden met een spelletje, een kauwbeen. Zet eventueel de tv of muziek op om het gedonder te overstemmen. Spotify heeft zelfs een playlist met kalmerende muziek voor speciaal voor honden.
Blijf vooral zelf rustig en kalm, ondersteun jouw hond maar ga het gedrag ook niet te hard aanmoedigen en bepamperen.

 

9. Bijen en wespen

Dingen die al zoemend voorbij vliegen, daar kunnen weinig honden aan weerstaan. Bijen- of wespensteken komen dan ook regelmatig voor, maar zijn vaak niet gevaarlijk en zorgen enkel voor wat irritatie en zwelling.
Is je hond gestoken op de snuit of in de bek, dan kunnen ze een serieuze zwelling veroorzaken, in ernstigere gevallen kunnen ze ook voor ademhalingsproblemen zorgen. Ook wanneer je hond meerdere steken heeft, neem je beter het zekere voor het onzekere en contacteer je de dierenarts.

 

10. Let op aan zee en in vijvers

Eén van mijn eerste uitstapjes met de hond (mijn toenmalige gulzige labrador) naar zee eindigde in mineur, of beter met extreem veel diarree. Tijdens onze strandwandeling had mijn hond vrolijk van het zeewater gedronken en ik was me van geen kwaad bewust.
Zout water zorgt voor uitdroging, diarree en overgeven. Gelukkig zijn zo’n labradors wel tegen een stootje bestand, maar ik had mijn lesje wel geleerd.
Als je naar zee gaat, neem dan zeker voldoende drinkwater mee en hou hem in de gaten wanneer hij in de zee zit. Kan hij het toch niet laten, haal hem dan op tijd weg van het water.
 
Water van zwemvijvers en meren is ook geen goed idee. Zeker in de zomer zijn deze een broeihaard van bacteriën. Een herbruikbare fles met water en opvouwbare drinkkom kan je veel miserie besparen.

 

11. Terrasjes

Niks leuker dan een terrasje doen en het kan een aangename afwisseling zijn om de hond mee te nemen. Een paar tips:
  • Check zeker even bij de uitbaters of het ok is dat je daar met jouw hond komt zitten. Op sommige plekken staan er standaard zelfs drinkkommen met water, dus dan is het vrij duidelijk.
  • Kies bij voorkeur een tafeltje uit in een rustige hoek waar niet teveel mensen moeten passeren. Je vermijdt zo te stresserende situaties voor jouw hond en zo kan hij ook al zeker niet in de weg liggen of plots oog in oog staan met een andere hond.
  • Heb je een jonge hond of eentje die van nature heel actief is, neem dan iets mee waar hij zich mee kan bezig houden, een kauwbeen, een gevulde Kong,…
  • Hou de leiband vast of hang hem aan je arm, maar niet aan de tafel of stoelpoot. Mensen die met stoel en al achterover vliegen omdat hondlief achter een kat aan wil, dat gebeurt niet enkel in de films hoor 😉
 
 
Voilà, een fijne zomer gewenst!
 
 

Volg Benji & Toto op sociale media

Dit kan je ook interesseren…

2 Comments

  1. Volgens mij gaat een opblaasbaar zwembadje niet lang goed wanneer hij door de hond wordt gebruikt. Wij hebben nog zo’n plastic schelp liggen waarin je een zandbak kunt maken. Die is ook uitstekend geschikt voor water. Deze zomer bleek het een uitkomst van verkoeling voor de hond.

    Reply
    • Hey Natalie, nee inderdaad. Bij de wat drukkere honden kan zo’n opblaasbadje al snel stuk gaan. Ondertussen bestaan er ook badjes speciaal voor honden die iets steviger zouden moeten zijn. De schelp is ook leuk, maar was voor mijn hond een beetje klein.:-D Groetjes, Jolijn

      Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.